Zoek een activiteit

FedOS Nationaal

Federatie
Onafhankelijke
Senioren vzw

Zaterdagplein 6
1000 Brussel

Tel.: 02 218 27 19
Fax: 02 219 98 43
info@fedos.be

Donderdag 16 december 2021 Kerstfeest en Algemene Vergadering

« Terug naar het overzicht

            

 GEANNULEERD WEGENS CORONAVIRUS

 Donderdag 16 december algemene vergadering

kerstfeest

Hotel Oude-Eycke

aanvang 16.00 uur

GEANNULEERD WEGENS CORONAVIRUS

Het woord 'kerstmis' komt van 'Christus-mis' en bestaat uit de twee woorden 'kerst' en 'mis'. Mis is het woord voor viering in de kerk. Doordat er vaak zo’n mis was op zon- en feestdagen kreeg het ook de betekenis van feestdag. Het woord 'kerst' is uit het woord Christus ontstaan. De Germanen vierden het Joelfeest. Dat is een feest dat gevierd wordt omdat de dagen na 21 december weer langer gaan worden. Het wordt ook wel Midwinterfeest of Zonnewendefeest genoemd. Toen de Kerk de ‘heidenen’ wilde bekeren tot het christendom waren ze wel zo slim om niet meteen al de heidense feesten af te schaffen. Omdat toch niet precies duidelijk was op welke dag Jezus precies geboren was, hebben ze het geboortefeest van Jezus (Kerst(mis)) gewoon middenin die feestperiode van het Joelfeest geplaatst. Zo nam het Kerstfeest langzamerhand het Joelfeest over. Tijdens het Joelfeest werden er ook vuren ontstoken. De Nieuwjaarsvuren op 1 januari zijn hier nog een overblijfsel van. De Germanen hadden tijdens het Joelfeest ook al een groene boom of takken daarvan in hun huis of op het erf staan, waarschijnlijk een spar. Groen was het teken van leven. Alle andere bomen waren kaal en ‘dood’. In die groene boom werden vruchten (appels) gehangen en versieringen van stro. Dit alles om de goden gunstig te stemmen. Omdat deze groene boom dus eigenlijk ‘heidens’ was, duurde het lang voordat de kerstboom in de kerk en uiteindelijk ook in huis gehaald werd. Nu is hij niet meer weg te denken. Niet zo bekend is dat in de Koran ook enkele malen iets van een Kerstverhaal staat. In de Koran staat dat Maria zwanger wordt omdat God het wil. Jozef komt in het verhaal helemaal niet voor. Over Bethlehem wordt niets vermeld. Wat wel wordt vermeld is dat Maria bevalt van Jezus onder een palmboom. Jezus begint onmiddellijk te praten. Dus Jezus kon al als baby wonderen doen. De Koran is 6 eeuwen na het evangelie uit de Bijbel geschreven. Moslims vieren geen feest van de geboorte van Jezus Christus, net zomin als ze een feest vieren van de profeet Mohammed. Over het leven van Jezus is door vier van zijn volgelingen (Mattheüs, Marcus, Lucas en Johannes) veel opgeschreven. We noemen deze volgelingen de vier evangelisten. Het woord evangelie betekent ‘goede boodschap’. Deze verhalen vind je in de Bijbel, in het Nieuwe Testament. Lucas was een vriend van de apostel Paulus en zijn verhaal over de geboorte van Jezus is het meest uitgebreid van allemaal. In het jaar dat Jezus geboren werd, was Augustus keizer van het Romeinse Rijk. Kerstmis is het feest van licht en vrede, maar daar is in de wereld weinig van te bespeuren. Vrede begint met jezelf; doe het nu je nog leeft!

Eenmaal per werkjaar is een vereniging, als de onze, verplicht een Algemene Vergadering te organiseren. Deze nu zal kort van duur zijn en de bedoeling is u een inzicht te geven over het wel en wee van onze vereniging. Juli 2011 was onze start; corona heeft er voor gezorgd dat we het feest van ons 10-jarig bestaan een jaar moeten uitstellen. De huidige bestuursleden zijn:

Simone Colson, Elvire Heijens, Nicole Coenen, Ghislain Vanwijck, Jaap Van Bree, Jos Daelemans, Peter De Bruyn en Leo van Rens. Wij feliciteren ons medelid Pierrot Van Haelst met de toekenning van de cultuurprijs van de stad Maaseik.

We beloven een fijne middag en avond uit; gezellig samenzijn, vol met afwisselingen en met heerlijke muziek. Kom en geniet!

U wordt verwelkomd met drankjes en hapjes waarna we uitgenodigd worden voor een smakelijk kerstdiner verzorgd door traiteur Doucé. Geserveerd worden een garnalencocktail, Baskische roomsoep, warmbuffet met keuze uit verschillende soorten vis en vlees, groenten, kroketten, puree, gegratineerde aardappelen en tot slot een nagerechtenassortiment.

De dranken tijdens het diner worden verrekend met bonnen die u kunt kopen bij een van de bestuursleden. Tijdens het diner speelt voor u het Limburgs Salonorkest en zij brengen naast muziek van J. Strauss, F. Lehar, R. Stolz, die onlosmakelijk verbonden zijn met de Weense muziektraditie. Kortom, een programma waarin iedereen zijn gading vindt. Als intermezzo zingen voor u een sopraan en een tenor sfeervolle liederen.

Vergeet niet uw Coronacertificaat en het mondmasker

50 én Maaseik prijs: € 50 p.p.

Gelieve het bedrag over te schrijven op rekening van 50én Maaseik: BE53 7350 2872 8253 Omwille van de organisatie vragen wij u telefonisch aan te melden en vervolgens het verschuldigd bedrag te storten op onze rekening

Bel: Simone 0498-409 575 of Elvire 0476-311 644 of mail naar info@50enm.be

De vereniging is niet aansprakelijk voor gebeurlijke ongelukken, lichamelijke en/of materiele schade.

Adres Hotel Oude Eycke: Aldeneikerweg 82, 3680 Maaseik-Aldeneik

Ruime parking opzij van het hotel; volg de aanwijzingen daar aangeven.

 

Inschrijven voor deze activiteit