Federatie onafhankelijke Senioren

Wat is FedOS

Vragen/FAQ

Voor senioren en Seniorenverenigingen

Er was eens

Op 30 april 2015 vierde FedOS vzw, samen met 400 leden uit lidafdelingen over gans Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, haar 65e verjaardag. Het werd een spetterend feest dat werd opgeluisterd met speeches, lekker eten en drinken en een dansnamiddag.
FedOS heeft momenteel 97 lidafdelingen, verspreid over gans Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. FedOS biedt een persoonlijke begeleiding en ondersteuning op afdelingsniveau, stelt senioren en seniorenverenigingen in staat van mogelijkheden tot sociaal-culturele ontplooiing, verschaft een duidelijke en brede informatieverstrekking en sensibilisering en vertegenwoordigt senioren in tal van officiële geledingen.
Hieronder kunt u een vleugje geschiedenis lezen van hoe FedOS vzw tot stand kwam:

In 1950 zette Mejuf. Simone De Nave zich als eerste in België in voor de ouden van dagen wiens lot niet altijd rooskleurig was. Samen met vrienden ontstond een hulpactie aan ouden van dagen die nog ten gevolge van de oorlog tal van ontberingen kenden. Zij zette zich in voor de ouderlingen, toen nog een vergeten groep. Zo ontstond de allereerste week van de ouderlingen in 1951. Na 18 jaar pionierswerk te verrichten was het “Werk der Ouden van dagen” aan vernieuwing toe en ging vanaf toen door het leven als “De Derde Leeftijd”. Simone de Nave zocht een opvolger en vond deze in Lucien Borgerhoff. Hij werd dé bezieler van onze vereniging. Onder zijn leiding veranderde onze vereniging opnieuw van naam. Dit gebeurde bij de opsplitsing van de nationale vereniging in een Vlaamse en Waalse vleugel. In 1983 zag het “Verbond Van Senioren”

voor het eerst daglicht. Het Verbond van Senioren was door de jaren heen zeer creatief. Onder het motto “klein maar dapper” werden telkens nieuwe projecten en activiteiten georganiseerd. Verschillende cursussen en workshops maar ook tentoonstellingen. Na het plotse overlijden van Lucien Borgerhoff in januari 2005 nam Maria Goemans-Machiels het roer over. Opnieuw was onze vereniging aan een “totale make-over” toe. Na een grondige herbronning werden er nieuwe krachtlijnen uitgezet voor de toekomst. De Federatie van Onafhankelijke Senioren was ontstaan of korter gezegd FedOS! Op de feestelijke ontmoetingsdag van 2012 nam Prof. Dr. JP Baeyens de fakkel als voorzitter van FedOS over. Na meer dan 70 jaar wordt het werk van Simone De Nave nog steeds voortgezet. Zowel de maatschappij in het algemeen als de oudere in het bijzonder zijn in de voorbije 65 jaar sterk veranderd. De senioren van nu zijn actieve ouderen die nog heel wat in hun mars hebben. Ook FedOS vzw heeft nog vele toekomstplannen voor en door senioren!

FedOS verhuist in september en neemt haar plaats in op het Zaterdagplein 6 in hartje Brussel. De kantoren bevinden zich op de eerste verdieping. Sinds 2022 maakt FedOS deel uit van het netwerk van Cultuurvuur.

Voor senioren en Seniorenverenigingen

Cultuurvuur

FedOS maakt deel uit van het cultuurvuur netwerk en is de oorsprong van de organisatie. Cultuurvuur wil de zowel FedOS als 50+’ers in onze samenleving mogelijkheden bieden om zich te ontpooien op cultureel vlak. Cultuur is voor ons even goed wandelcultuur, digicultuur als beeldende kunst. Je kan bij ons dus voor alles terecht!

Bezoek de website van Cultuurvuur

Cultuur is het kloppende hart voor heel de samenleving.
Cultuur is een krachtig vuur dat mensen verwarmt. 
Cultuur verbindt, vormt, inspireert en creëert.

Cultuurvuur brengt 50-plussers samen.
Cultuurvuur is dé voedingsbodem voor eigen groei.
Cultuurvuur zet ons in vuur en vlam.

Iedereen kan optimaal ouder worden.
Zelf kiezen hoe men zijn vrije tijd invult. 
Actief participeren aan de samenleving. 

Hier gaan we voor

Missie en Visie

De Federatie Onafhankelijke Senioren ( FedOS ) is een onafhankelijke sociaal-culturele vereniging die door haar netwerk een meerwaarde biedt aan alle senioren. Dit netwerk bestaat uit zowel lidafdelingen als individuele 50-plussers. FedOS garandeert ieders autonomie. FedOS vzw is onafhankelijk van elke filosofische overtuiging en/of politieke strekking.

FedOS stelt zich tot doel allerlei acties tot promoties van de senioren op sociaal-cultureel vlak op touw te zetten, te bevorderen en aan te moedigen. FedOS behartigt ook de belangen van alle senioren, voornamelijk met het oog op hun participatie en volledige integratie in de maatschappij.

Contacteer ons

Wij staan voor u paraat

Ons team

Directeur

Rudy Blauwbloeme
Zakelijk beleid
Coördinator individuele werking
Fondsenwerving
rudyblauwbloeme@fedos.be

Stafmedewerker

Zeger Taeymans
Coördinator clubwerking
zegertaeymans@fedos.be

 

Educatieve medewerkers

Kristien Vermoesen
West- en Oost-Vlaanderen, Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Diversiteit
kristienvermoesen@fedos.be

Lise Leonard
Antwerpen
Artistiek Huis
liseleonard@fedos.be

Zoë Junius
Vlaams-Brabant en Limburg
zoejunius@fedos.be

 

Administratief medewerkster

An Vinken
anvinken@fedos.be

Projectmedewerker Vier het Leven

Eric Gijssen
ericgijssen@fedos.be

 

NAAM

FUNCTIE

Liliane De Baene

Voorzitter

Marc Waerebeke

Penningmeester

Guido De Corte

Secretaris

Roger Delattre

Raadslid

 Roger Martens

Raadslid

 Frank Koenen

Raadslid (Extern)

 

 

Aansluiten & Aansluitpremies

Hoe lid worden bij FedOS?

Je kan zowel individueel als met je vereniging aansluiten. Als individu kan je deelnemen aan het open aanbod van de provincie of een club in de buurt. Als vereniging krijg je ondersteuning van nationaal om alle in goede banen te leiden en een verzekering voor je leden.

Lid worden
Als individu

Aansluiten
Als vereniging

Vragen en weetjes

Heb je een vraag voor ons team? Wil je graag weten hoe je kan aansluiten? Heb je nog andere vragen die niet in onze FAQ staan? Contacteer ons dan vandaag nog!

 

FAQ - Veelgestelde vragen

/
.
Vrijwilligerswerk

We werken met vrijwilligers op alle niveaus van onze organisatie.

Meer info:

[embed]https://issuu.com/steunpuntvrijwilligerswerkbxl/docs/brochure_aan_de_slag_als_vrijwillig[/embed]

 

/
.
Hoe een VZW oprichten?

Your description goes here. Edit or remove this text inline or in the description settings.

Meer info:
https://scwitch.be/opensource/vzw-oprichten/